<< prev | top | list Lavande Лаванда list | top | next >>
previous
Lavanda
next.
Lavande vraie vue de dessus
websize photograph
Description de la photo
Titre: Lavande Лаванда
Prise de:

Col des Abeilles (D1, Pays de Sault, Vaucluse, France).

Description:

Расте као низак жбун висине 50-80 цм. Стабљике су многобројне, длакаве и четвороугаоне. Листови су линеарно-шиљасти, седећи (без лисних дршки) и наспрамно су распоређени. Цветови су ситни и сакупљени у класолике цвасти и јако лепе љубичасте боје због чега се гаји и као украсна биљка. Цветови као и читава биљка су изузетно пријатно миришљави. Због дуготрајног и јединственог мириса лаванда је данас у домаћинству једна од највише употребљаваних ароматичних биљака.

У Србији лаванда није аутохтона врста па се често гаји као лековита и декоративна биљка, поготово успешно у Сићевачкој клисури.

Од лавандуле се као дрога користи осушен цвет и етарско уље које преписује наша фармакопеја. Цвет се бере пре него што биљка процвета, а етраско уље се добија дестилацијом воденом паром из свеже биљке.

Осушени цвет се може користити као чај код поремећаја расположења, замора, несанице, лошег варења - надимања и грчева. Осушен цвет и гранчице се врло успешно користе у купкама (20-100 г на 20л воде) као и инсектицид - у ормарима са рубљем одбијају мољце.

За спољну употребу користи се етарско уље код поремећаја периферне циркулације па се додаје препаратима који се утрљавају у кожу. Од етарског уља лаванде припремају се препарати који се користе као заштита од уједа комараца било да се употребљавају у специјалним лампама или наносе директно на кожу.

Données image
Image sizes: 3456*2304px, 4313kb
Origin: Originally a digital image, with postprocessing
Date/Time: 20080723-171020
Camera: Canon EOS 350D DIGITAL
Iso: 100
Speed: 1/320s
Aperture: F8.0
Focal length: 75.0mm
Aperture: 120mm
Destination coordinates;WGS84 LONG 5.32731771469°, LAT 44.0964157624°, coordinates may be inaccurate!
Author: Alexandra Medwedeff
Photo copyright: This photograph is copyrighted (©) by André M. Winter and others. A free permissions for re-use may be given for non-commercial purposes. Commercial use requires a license. Contact André M. Winter for any kind of use. This extended copyright notice applies in all cases. Infringements always will be persecuted worldwide. Legal court: Innsbruck, Austria, E.U.
Text copyright: The description of this photograph (or parts of) is based on this article of the free Wikipedia encyclopedia and are covered by the GNU Free Documentation License (GFDL). Authors are named on the Wikipedia page.
Link to this page: link to this page
<< prev | top | list list | top | next >>